Therapie en technieken

Tijdens de behandeling werk ik met verschillende therapievormen en technieken.

Afhankelijk van van wat je paard of hond nodig heeft wordt met deze manuele technieken een behandeling op maat gecreëerd. Iedere behandeling is uniek!


Om je een beter beeld te geven van de verschillende technieken geef ik je op deze pagina uitleg over de therapievormen en technieken.

Therapievorm: osteopathie


Osteopathie is een holistische behandelwijze en gaat uit van het principe dat alles in het lichaam beweegt en alle weefsels en systemen met elkaar samenwerken.
Het lichaam wordt daarbij verdeeld in 3 systemen:
- Pariëtale systeem: dit is het bewegingsapparaat; skelet, gewrichten, fascia, spieren, pezen en ligamenten.
- Viscerale systeem: dit zijn alle organen, orgaanvliezen, bloed- en lymfecirculatie.
- Craniosacrale systeem: cranium=schedel, sacrum=heiligbeen met daartussen de connectie van de hersen- en ruggenmergvliezen en de circulatie van de hersenvloeistof.


Als osteopaat ga ik op zoek naar de oorzaak van disbalans of klachten, herstel de beweging en samenwerking tussen de weefsels, waardoor het lichaam zelf kan herstellen.

Osteopathie is een manuele geneeswijze en bestaat uit zachte energetische technieken, ritmische technieken, mobilisatie en correctie/manipulatie technieken.


Klachten waarbij osteopathie effectief kan zijn:

Nek- en rugklachten, (onbegrepen) kreupelheden, problemen aan maagdarmkanaal, circulatiestelsel of urinewegen, hormonale problemen en gedragsproblemen.


Daarnaast helpt osteopathie bij het voorkomen van klachten en is een osteopathie behandeling ook goed in te zetten als check-up of als sportbegeleiding.


Binnen de osteopathie zijn veel stromingen en iedere therapeut is anders. Mijn werkwijze als osteopaat is vanuit een zachte benadering, het lichaam op een zo zacht mogelijke manier begeleiden naar balans. Soms is daar een correctie of manipulatie voor nodig, maar zeker niet altijd of voor alles.

Therapievorm: fascia release


Fascia heeft de laatste jaren veel meer bekendheid gekregen. En terecht!

Fascia wordt in het Nederlands ook wel bindweefsel genoemd. Het is een ononderbroken netwerk dat verbonden is met spieren, botten, organen, het zenuwstelsel, enz. Het is een groot netwerk door het hele lichaam en laat alle structuren samen functioneren als 1 geheel.

Fasica is dus overal in het lichaam! Het is het grootste orgaan in het lichaam en speelt een rol in alle processen van het lichaam. Het is een complex, holistisch en zelf regulerend orgaan.

Veel klachten bij hond of paard (of mens) ontstaan in de fascia of hebben invloed op de fascia.


Fascia release is een massage techniek of therapievorm waarbij ik werk op de fascia. Door speciale massagetechnieken toe te passen kan de fascia weer terug naar zijn oorspronkelijke functie. Kenmerkend voor de fascia release is dat ik tijdens de behandeling wacht op de release van de fascia/van het dier.


Een fascia behandeling heeft niet alleen invloed op het bewegingsapparaat, maar op het hele lichaam!

Effect van de behandeling: minder spanning, meer verbinding in het lichaam, betere stofwisseling en betere werking van de organen.
Dit kan zich uiten in het letterlijk zachter worden van je paard of hond, glanzen van de vacht, positieve gedragsverandering, betere beweging, betere coördinatie, minder last van spijsverteringsklachten, enz.

Therapievorm: Integrative animal therapy


Integrative animal therapy is een zachte, maar krachtige, manuele therapievorm, waarbij ik met mijn handen luister waar het lichaam ondersteuning nodig heeft.


Het lichaam is een vloeibaar geheel en in optimale balans is alles met elkaar verbonden en stromend.
Met de integrative animal therapy ga ik op zoek naar wat het lichaam weer nodig heeft om weer vloeibaar en stromend te zijn. Daarbij werk ik met reflexritmes van het autonome zenuwstelsel, zenuwen, fascia, organen, spieren, botweefsel, lymfe en bloedvaten. Door deze te herstellen wordt het totale zelfherstellend vermogen van het lichaam herstelt.


Wanneer ik de therapievorm toepas ziet het er voor de toeschouwer misschien uit alsof ik niks doe. Het is een zachte aanrakingstechniek waarbij ik mijn handen soms heel lang op dezelfde plek laat liggen tot het ritme van het weefsel weer is hersteld. Het voordeel van deze therapievorm is dat het niet gevoelig of pijnlijk is en daardoor geschikt is voor ieder dier!


Integrative animal therapy is geschikt voor ieder dier, maar vooral bij stress, fysiek ongemak, pijn en situaties waarin het lichaam moet herstellen. Ook vormt het een mooie combinatie met osteopathie en fascia release.

Therapievorm: sportmassage


Wat is sportmassage? Heel vaak wordt sportmassage in verband gebracht met sport of sporthonden/paarden.


Maar de term sportmassage zegt juist iets over de massage techniek!
Sportmassage is een diepe massage techniek die bedoeld om het lichaam weer in balans te krijgen.
Er is bij deze massage extra aandacht voor de spieren en beweging. Daarbij wordt er afgewisseld met diepe, langzame of juist ritmische massagetechnieken. Door ervoor te zorgen dat het lichaam optimaal kan bewegen vermindert spanning en stress en heeft de massage een ontspannende werking op het lichaam.
Sportmassage kan daardoor een heel mooi effect hebben bij honden of paarden met stress, spanning in het lichaam, overbelasting of een 'verkeerde' houding of beweging.
Sportmassage zorgt voor een betere circulatie en kan bijdragen in een sneller herstel en verminderen van pijn of ongemak. Daarnaast heeft je dier meer bewegingsvrijheid, betere coördinatie, balans en bewustzijn over zijn eigen lichaam.

Therapievorm: lymfedrainage


Manuele lymfe drainage (MLD) is een hele zachte massagetechniek om het lymfestelsel te ondersteunen.

Het lymfestelsel zorgt voor de circulatie van vocht, uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen, speelt in rol in de hormoonhuishouding, zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Je kunt je voorstellen dat er allerlei klachten kunnen ontstaan wanneer het lymfestelsel niet goed werkt. Gelukkig kunnen we het lymfestelsel ondersteunen door middel van manuele lymfe drainage (en taping).


Voor de toeschouwer lijkt het alsof ik bijna niets doe tijdens de lymfedrainage. Dat is juist de kunst!

Manuele lymfe drainage is namelijk van positieve invloed op het zenuwstelsel en dan voornamelijk het parasympatische deel. Dit deel wordt aangesproken in rust en ontspanning en is dus ook het doel van de behandeling.


MLD zorgt dus voor een reeks aan reacties binnen het lichaam:
- Het zorgt ervoor dat de afvoer van afvalstoffen
- Het bevordert herstelprocessen in het lichaam
- Draagt bij aan de algehele weerstand van het dier

De manuele lymfedrainage zet ik in als aanvullende behandel techniek in situaties waarin het dier moet herstellen, bijvoorbeeld na blessure, trauma of operatie. Bij stalbenen, oedemen, slecht helende wonden, zomereczeem en een slechte algehele weerstand.

Therapievorm: healing touch for animals®


Healing touch is een behandelmethode voor het energieveld, een energetische behandeling die het lichaam ondersteund bij zelfheling. De behandeling bestaat uit lichte aanrakingstechnieken om het energiesysteem te zuiveren en in balans te brengen. Het doel is een optimale stroming van de levensenergie.


Alles is energie, mensen, dieren, de natuur, alles.
Van nature leggen we zelf al vaak een hand op een plek voor ontspanning, warmte, rust of healing/verlichting.
Voor mij is een (massage)behandeling altijd een vorm van energetisch werken. Het gaat automatisch, tijdens iedere behandeling of aanraking ben ik verbonden met het energieveld.

Healing touch kan worden ingezet bij fysieke problemen, maar zeker ook bij emotionele problemen of trauma.
Dieren reageren heel goed op een healing touch behandeling. Ze voelen de intentie en het effect van de energetische aanraking.

Healing touch kan worden toegepast fysiek bij het dier, maar ook op afstand.
Er zit geen verschil in de werking van de technieken wanneer ik fysiek bij een dier ben of op afstand.

Omdat ik de healing touch combineer met andere behandeltechnieken ben ik vaak wel fysiek bij het dier. Maar heeft je dier moeite met aanraking of vreemde mensen? Dan is een behandeling op afstand ook mogelijk!

Aanvullende therapievormen


Naast de manuele technieken zet ik soms ook nog andere aanvullende therapievormen in zoals;

Bachbloesem therapie, gemmotherapie, aromatherapie, massage met edelstenen, faszinetik®, crosslinq® tape, medical taping, guasha massage of cold laser therapie.

Ook deze therapievormen worden afgestemd op de behoefte van het dier.