Therapie en technieken

Tijdens de behandeling werk ik met verschillende therapievormen en technieken.

Afhankelijk van van wat je paard of hond nodig heeft wordt met deze massage technieken een behandeling op maat gecreëerd. Iedere behandeling is uniek!


Om je een beter beeld te geven van de verschillende technieken geef ik je op deze pagina uitleg over de therapievormen en technieken.

Therapievorm: sportmassage


Wat is sportmassage? Heel vaak wordt sportmassage in verband gebracht met sport of sporthonden/paarden.


Maar de term sportmassage zegt juist iets over de massage techniek!
Sportmassage is een diepe massage techniek die bedoeld om het lichaam weer in balans te krijgen.
Er is bij deze massage extra aandacht voor de spieren en beweging. Daarbij wordt er afgewisseld met diepe, langzame of juist ritmische massagetechnieken. Door ervoor te zorgen dat het lichaam optimaal kan bewegen vermindert spanning en stress en heeft de massage een ontspannende werking op het lichaam.
Sportmassage kan daardoor een heel mooi effect hebben bij honden of paarden met stress, spanning in het lichaam, overbelasting of een 'verkeerde' houden of beweging.
Sportmassage zorgt voor een betere circulatie en kan bijdragen in een sneller herstel en verminderen van pijn of ongemak. Daarnaast heeft je dier meer bewegingsvrijheid, betere coördinatie, balans en bewustzijn over zijn eigen lichaam.

Therapievorm: fascia release


Fascia heeft de laatste jaren veel meer bekendheid gekregen. En terecht!

Fascia wordt in het Nederlands ook wel bindweefsel genoemd. Het is een ononderbroken netwerk dat verbonden is met spieren, botten, organen, het zenuwstelsel, enz. Het is een groot netwerk door het hele lichaam en laat alle structuren samen functioneren als 1 geheel.

Fasica is dus overal in het lichaam! Het is het grootste orgaan in het lichaam en speelt een rol in alle processen van het lichaam. Het is een complex, holistisch en zelf regulerend orgaan.

Veel klachten bij hond of paard (of mens) ontstaan in de fascia of hebben invloed op de fascia.


Fascia release is een massage techniek of therapievorm waarbij ik werk op de fascia. Door speciale massagetechnieken toe te passen kan de fascia weer terug naar zijn oorspronkelijke functie. Kenmerkend voor de fascia release is dat ik tijdens de behandeling wacht op de release van de fascia/van het dier.
Voor de geïnteresseerde: de fascia release bestaat uit myofascial release en fascial manipulation :)


Een fascia behandeling heeft niet alleen invloed op het bewegingsapparaat, maar op het hele lichaam!

Effect van de behandeling: minder spanning, meer verbinding in het lichaam, betere stofwisseling en betere werking van de organen.
Dit kan zich uiten in het letterlijk zachter worden van je paard of hond, glanzen van de vacht, positieve gedragsverandering, betere beweging, betere coördinatie, minder last van spijsverteringsklachten, enz.

Therapievorm: lymfedrainage


Manuele lymfe drainage (MLD) is een hele zachte massagetechniek om het lymfestelsel te ondersteunen.

Het lymfestelsel zorgt voor de circulatie van vocht, uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen, speelt in rol in de hormoonhuishouding, zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Je kunt je voorstellen dat er allerlei klachten kunnen ontstaan wanneer het lymfestelsel niet goed werkt. Gelukkig kunnen we het lymfestelsel ondersteunen door middel van manuele lymfe drainage (en taping).


Voor de toeschouwer lijkt het alsof ik bijna niets doe tijdens de lymfedrainage. Dat is juist de kunst!

Manuele lymfe drainage is namelijk van positieve invloed op het zenuwstelsel en dan voornamelijk het parasympatische deel. Dit deel wordt aangesproken in rust en ontspanning en is dus ook het doel van de behandeling.


MLD zorgt dus voor een reeks aan reacties binnen het lichaam:
- Het zorgt ervoor dat de afvoer van afvalstoffen
- Het bevordert herstelprocessen in het lichaam
- Draagt bij aan de algehele weerstand van het dier

De manuele lymfedrainage zet ik in als aanvullende behandel techniek in situaties waarin het dier moet herstellen, bijvoorbeeld na blessure, trauma of operatie. Bij stalbenen, oedemen, slecht helende wonden, zomereczeem en een slechte algehele weerstand.

Aanvullende therapie: guasha


Guasha is een van de behandeltechnieken uit de TCM: Traditional Chinese medicine.

Guasha is een schraaptechniek met een jade steen. Guasha is een samenvoeging van GUA wat staat voor schrapen en SHA wat opeenhopingen betekend.


Guasha kan worden toegepast op de meridianen (energiebanen). Guasha zorgt voor een betere doorstroming van bloed (Xue) en energie (Qi). Het verbetert de circulatie in het lichaam.
Wanneer aan- en afvoer optimaal werken kunnen de lichaamsprocessen zo goed mogelijk functioneren en helpen het lichaam gezond te krijgen en houden.

Daarnaast pas ik guasha toe voor de behandeling van fasciagebieden of fascialijnen.


De guasha lijkt een harde en heftige massage techniek, maar ik ervaar juist bij de honden en paarden die de 'gewone massage' moeilijk vinden dat ze de guasha massage juist heerlijk vinden!

De guasha heeft als voordeel dat het wordt toegepast in een ritme waar het dier in kan ontspannen en loslaten.

Aanvullende therapie: medical- en functional taping


Taping is een aanvullende therapie waarbij ik gebruik maak van een elastische tape.
Deze tape ondersteunt het herstel en lichaamseigen genezingsproces, zonder de bewegingsvrijheid te beperken.
De tape heeft een liftend effect op de huid en fascia wat zorgt voor een betere circulatie, minder druk op pijnreceptoren en stimuleert het neuroligisch systeem.
De tape zorgt daardoor voor pijnverlichting, sneller herstel en een betere beweging.


Daarnaast is taping ook een mooie behandelmethode bij veulentjes of puppies met scheefstand in de benen/poten.
In overleg met de dierenarts en in combinatie met mobilisatie- en massage oefeningen kan de taping ontzettend veel verbetering geven.


De tape die ik gebruik is speciaal ontwikkeld voor dieren met een anti-allergische lijmlaag en het is een vetilerende en huidvriendelijke tape. Daardoor kan de tape zelfs een paar dagen blijven zitten.


Kunnen we dan alle honden en paarden tapen?
Ondanks de vacht kunnen we honden en paarden heel goed tapen. Via de vacht heeft de tape nagenoeg dezelfde werking als bij ons op de huid. De enige uitzonderingen wanneer we niet kunnen tapen is bij honden met een extreem lange vacht of bij honden met een hele dikke ondervacht.


Taping is een onmisbare aanvulling op de (massage) behandeling, training of ter ondersteuning van blessures of revalidatie.

Aanvullende therapie: aromatherapie


Aromtherapie is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van essentiële oliën.
Essentiële oliën zijn werkzame stoffen uit plantmateriaal en bevat de essentie van de plant.
Ze zijn super krachtig en geconcenteerd!

Iedere olie heeft zijn eigen werking (emotioneel, fysiek en energetisch), zijn eigen trillingsfrequentie en eigen samenstelling van werkzame stoffen. Een essentiële olie is dus meer dan alleen maar een lekker geurtje!


Tijdens de massage behandeling zet ik essentiële oliën in ter ondersteuning.
Ze helpen je hond of paard om makkelijker te ontspannen, los te laten, te aarden, verlichten het spijsverteringsstelsel, verlichten pijn of ongemak, etc.


Essentiële oliën worden steeds populairder. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen.
Niet elke essentiële olie is van therapeutische kwaliteit EN niet altijd geschikt voor dieren.
Kwaliteit, kennis en voorzichtigheid is belangrijk. Essentiële oliën hebben ook contra indicaties (situaties waarin oliën gevaarlijk zijn) en ieder individu is anders.


Daarom geef ik geen behandeladviezen met essentiële oliën om zelf toe te passen na de massage behandeling.
Mocht je dit graag willen dan kan ik je wel doorverwijzen dan een specialist op het gebied van aromatherapie.


Essentiële oliën zijn ontzettend bijzonder en ook heel mooi. Wat kan dan wel?
Bij een correcte manier van toepassen kunnen de essentiële oliën super waardevol zijn en ook veilig!
Inmiddels heb ik ontzettend veel cursussen, workshops en webinars gevolgd. Ik ben fan van de essentiële oliën en deel graag mijn kennis. Zo nu en dan geef ik een workshop over essentiële oliën, hoe kun je ze inzetten voor jezelf en wat zijn veilige oliën om in te zetten bij je hond of paard.

Momenteel staat de workshop nog niet op de website, maar daar wordt aan gewerkt!


*In het verleden heb ik ook gewerkt met minder voorzichtige toepassingen van de oliën.
Mijn ervaring is dat de kwaliteit en het aanbod van oliën is veranderd en dat voorzichtigheid nodig is.
Daarnaast pas ik ook geen klassieke raindrop massage behandelingen meer toe.


Heb je in het verleden wel eens een workshop of cursus gevolgd en wil je samen sparren over de toepassing van de oliën? Stuur dan een mailtje of vul het contact formulier in op de contact pagina.